brun_400x237

HAGMARKER

Idag på morgonen möttes jag av Clyde som hittat bästa platsen att njuta av morgonsolen, vi hoppas att bondepraktikan har rätt. för den säger att som vädret blir idag kommer att hålla i sig i september.
Igår var vi på utbildning i skötsel av naturbeten.
Naturbeteshagar kan ha många hundra år av betes historia och är värda att ta hand om och mångfalden i våra hagar är mycket mer än bara blommor, det är fåglar, insekter, svampar, mikroorganismer upp till 50 000 arter.
Någon gång runt järnålder gick vi ifrån ett varmare klimat till kallare och en brytning kom då vi blev bofasta jordbrukare med installning av djur över vintern och ängarna blev åkerns moder.
På 1800talet kom det med ökad befolkning och industrialiseringen en ny förändring av jordbruk ängar börjar odlas och man börjar skydda skogen ifrån bete och hagarna började förändras och minska. Allt bete är en färskvara och det tar bara 5-6år innan väldigt många arter försvinner.
Kor och får hjälper med Förutom att beta så att många blommor får chans att hävda sig och fåglar kan få bo, hjälper betande djur till att sprida frön, trampa lagom med klövar så att det blir jordblottor där fröföryngring kan ske. Det finns mycket att lära och är väldigt intressant hur mycket djur och natur samspelar för vårt vackra landskap.