svart_200x200

BESÖK I HAGEN

Veckorna rasar iväg i full fart, det fixas med allt som inte hanns med i sommar som ska vara klart innan vi tar in djuren, 
Vi har även haft besök av jordbruksverket som tittar och mäter hagarna. För några år sen tyckte Eu att vi hade för mycket träd i våra hagar och bestämde då att x antal träd fick finnas i en beteshage med följden att många bönder kände sig pressade att hugga ner träd i hagarna för att få bidraget som för många är enda möjligheten att över huvudtaget gå runt. Vi valde då att ändå behålla en del träd i hagarna eftersom de ger bra skydd mot sol och regn och blev av med bidrag på den biten. Nu hade reglerna ändrats lite och vi kanske hade möjligheten att räkna med en del igen därav mätningen.
 Vi passade på att följa med ut och det blev en intressant promenad då vi fick veta lite mer om olika betes och hagmarker, om hur det fungerar för jordbruksverket och EU-förordningar, hur det syns tydligt på bildspel genom tiderna hur Sverige växer igen på mark som kämpats att bryta upp. En av faktorerna är att de mindre bönder försvinner, som betade på kanske inte alltid så rationella platser. Det finns mycket att göra för att hålla ett öppet landskap och biologisk mångfald och kulturarvet bönder kvar och vi hoppas att det politiska och ekonomiska klimatet för våra små, framför allt mjölkbönder, kommer att bli bättre. Hur gick det med mätningarna då kanske ni undrar, jo det blev lite mer hagmark inräknat och det är skönt att det är ok igen med lite träd.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Etikettmoln