brun_200x200

Varma sköna dagar i hagen. Korna njuter, vi njuter och är glada att nykomlingarna verkar uppskattar oss och gärna följer med runt i hagen.
Hoppas ni alla också hinner få lite tid att njuta av den härliga våren☀️
#vettstagård #ingalångkalsongerpålängre

Läs hela inlägget »

Idag på morgonen möttes jag av Clyde som hittat bästa platsen att njuta av morgonsolen, vi hoppas att bondepraktikan har rätt. för den säger att som vädret blir idag kommer att hålla i sig i september.
Igår var vi på utbildning i skötsel av naturbeten.
Naturbeteshagar kan ha många hundra år av betes historia och är värda att ta hand om och mångfalden i våra hagar är mycket mer än bara blommor, det är fåglar, insekter, svampar, mikroorganismer upp till 50 000 arter.
Någon gång runt järnålder gick vi ifrån ett varmare klimat till kallare och en brytning kom då vi blev bofasta jordbrukare med installning av djur över vintern och ängarna blev åkerns moder.
På 1800talet kom det med ökad befolkning och industrialiseringen en ny förändring av jordbruk ängar börjar odlas och man börjar skydda skogen ifrån bete och hagarna började förändras och minska. Allt bete är en färskvara och det tar bara 5-6år innan väldigt många arter försvinner.
Kor och får hjälper med Förutom att beta så att många blommor får chans att hävda sig och fåglar kan få bo, hjälper betande djur till att sprida frön, trampa lagom med klövar så att det blir jordblottor där fröföryngring kan ske. Det finns mycket att lära och är väldigt intressant hur mycket djur och natur samspelar för vårt vackra landskap.

Läs hela inlägget »

I helgen har det varit liekurs här på gården med Lie Mats.
En väldig bra lärare och ett fantastiskt härligt gäng blev till en lyckad helg med mycket kunskap om säker liehantering, slip och knackteknik, olika liar och orvar, tekniker vid olika ställen, lite om hjässning och mycket annat avhandlades.
Väldigt roligt och det är mycket lättarbetad miljövänligt alternativ till trimmer när man får rätt teknik. Det är lätt när man gör rätt:)

Läs hela inlägget »

Nu börjar det bli svalare och varje dag efter att ha räknat och kollat till alla kor och kalvar får man hela ligan med sig på kolla staket rundan. Idag blåste det friskt och det fanns extra spring och bus i benen. Så roliga att ha med till sällskap

Läs hela inlägget »
Etiketter: black angus

Igår flyttade vår kära avelstjur Satin från Yxskaftkälen, även känd som "lill" Ferdinand, till vår grannby, där får han förutom fina kossor som sällskap även roslagsfår och gutefår att hälsa på, (de kommer att sälja lammlådor i höst så om någon är intresserad av det kan vi ordna kontakt.) Vi önskar dem lycka till med Ferdinand och hoppas att får lika mycket glädje av honom som vi har haft. Förutom att han ger friska pigga kalvar, är han nämligen otroligt kär i att bli borstad och ompysslad, så vintrarna har varit hans tid.

Läs hela inlägget »