svart_200x200

ÄDELDETALJER

Filé

På bakre delen av ryggraden sitter filén. Den möraste detaljen, och uppskattad i skivor eller hel att grilla eller stekas. 

Biff

Mellan entrecotén och filén sitter den långa ryggmuskeln som är biffen. En smakrik detalj som också är lämplig att grilla eller steka hel eller i skivor.

Entrecoté

På främre delen mellan högrev och ryggbiffen sitter entrecotén. det är en detalj med mera insprängt fett som filen är den lämplig i skivor eller hel att stekas eller grillas.

Rostas

Är den mindre delen av av rostbiffen som sitter i det bakre ryggpartiet bakom biffraden. Tillagas som filén och för dig som gillar råbiff är den lämplig till det.

STEKAR

Rostbiff

På bakre delen bakom biffraden har vi rostbiffen en del med mycket smak och väldigt god som stek. Populär som kallskuren också.

Innanlår

Sitter som namnet avslöjar på lårets insida. det är en detalj som lövbiffen görs av, passar också som råbiff, sjömansbiff och stek.

Bogrulle

Här har vi också en del från främre delen som med fördel steks på lägre tempraturer under längre tid. Passar också till sjömansbiff i tunna skivor.

Flankstek

I anslutning till bringarn och fransyskan sitter flanksteken. Den är god att grilla eller steka och ska vara rosa/röd.

Rumpstek

I förlänging på ytterlåret sitter rumpsteken. den är mörare än ytterlåretoch kan liknas och tillagas som biffen.

Fransyska

På lårets framsida mellan innanlåret och ytterlåret sitter fransyskan. Det är en magrare detalj som passar både som stek och i gryta. Möjligheterna är många.

Bog

På främre delen sitter bogen, en detalj med mycket köttsmak. 
Porterstek, kalop, tjälknöl är några tips på vad den passar till.

Bavettstek

Från höften genom flanken finns bavettsteken. Ett smakrikt kött som passar bra att grilla och skära i tunna skivor eller göra gryta. Viktigt att inte genomgrilla utan den ska vara röd/rosa.

Njurtapp

Djup inne i mellangärdet sitter njurtappen, en smakrik, mör detalj med grova fibrer som är god att grilla eller steka med mycket smör.

Flap steak

Är en styckdetalj från bogbladet och kan också kallas luffarbiff. Den passar också att grillar på hög värme och ska vara röd7rosa vid tillagning. hellgrillas eller i skivor.

KOKKÖTT

Högrev

Långt fram mellan entrecoten och halsen finns högreven. Den har mera insprängt fett coh smakrika grövre fibrer. Passar till långkok och pulled beef.

Ytterlår

En detalj som sitter som namnet beskriver, på utsidan av låret. Det är magert kött som behöver lång tillagningsti, passar bra i grytor och stroganoff.

KÖTTFÄRS

Köttfärs är kött som inte passar som detaljer och  istället  skärs ner i mindre bitar.  Är det kött med mycket insprängt fett kan fetthalten bli lite högre för att det är svårt att putsa bort det insprängda. Av färs kan du laga många rätter från köttfärsås till köttlimpa med allt där emellan.