svart_200x200

Välkommen!

Just nu bygger vi om på hemsidorna. Så ett tag framöver får Vettsta gård och
S* Videgården´s katter samsas på samma sida. Ska du till Videgården´s katter finns det uppe i menyn till höger.
Om du inte hittar svar på det du vill veta är vi bara ett mail eller ett telefonsamtal bort.

Varmt välkommen!

Om du har hittat hit är du säkert som vi intresserade av djur som har det bra och även intresserad av hanverksmässigt kött.

Vi skulle kunna skriva hur mycket som helst om det fantastiska med kor, och allt de bidrar med. 
Vi skulle också kunna skriva om hur glada vi är för det lilla gårdslakteriet nära oss och det lugn, kunskap och hemmakänslan korna har där när de mumsar gott hö där.
Men vi stannar här och är du mera nyfiken, vill prata kor eller eller bara helt enkel vill boka en riktigt god köttlåda ring Kajsa 070-288 44 63 vi svarar på sms också, om mail föredras finns kajsa@vettstagard.se. Ibland kan det ta någon dag innan vi svarar,  korna kommer först och mailen sen! Vi svarar så fort vi kan.

Är du den som gärna vill titta runt lite på en hemsida, finns det mera att läsa om du scrollar vidare. Du kommer inte hitta några stora knappar eller budskap om att du ska beställa utan vi tror på dig som gör medvetna val och finns där för dig om frågor och funderingar uppkommer.

Varför säljer vi köttlådor? Det började för många år sen när vi startade med kor och inte på villkors vis ville skicka dem långt bort på slakt som då var det vanliga. Vi ville själva ta ansvar för dem hela vägen, inte lämna över dem till något annat stort opersonligt. Samtidigt startade en vän ett litet slakteri bara några km härifrån. Enda sättet att få slakta där var att själv börja sälja lådor. Vilken lyckträff! Vi kunde köra djuren själva till det lilla slakteriet och med egna ögon se hur lungt de hade det i sin box mumsandes på hö när de kom fram. Utöver det fick vi även förmånen att kunna leverera till kunder, det är verkligen rolig! Vi vet att djuren har det bra och det ger oss möjligheten att erbjuda ett så stressfritt kött som möjligt. Köttet får hängmöra länge och hanteras av kunniga människor efter konstens alla regler för den bästa kvalitén.
Vi gör lådor som väger mellan 20-30kg och allt ingår från oxfilén till köttfärsen. Ca hälften är styckdetaljer och hälften färs.
Vi kan även ha korv, rökt kött och enstaka styckdetaljer hemma.
Läs mer om köttlådor och styckdetaljer
här.

I en värld där allt snurrar fort och trender kommer och går, så ser vi kon som något stabilt. Under århundraden har hon gjort att vi kunnat överleva här i norden vintertid genom att ge oss sin mjölk mot mat och skydd mot kyla. Hon har betat på ställen där vi inte kunnat odla under sommaren och mjölkens vitaminer och mineraler har förädlats till t.ex ost som sparats för de kalla vintermånaderna. Och hon fortsätter att bidra till öppna marker och biologisk mångfald med sina sina klövar som trampar upp perfekta spår. Visste du att betesdjur är oerhört effektiva på att sprida frön? En enda ko kan via komockor, sprida 96 000 frön av blåklocka på en växtsäsong.
De förtjänar vår respekt även idag, tyvärr har inte alla förmånen att få umgås med kor som det är en stor gåva att få vara nära. Med  deras lugn och närvarokänsla för att vara närvarande i nuet kan de ge oss något inga maskiner kan ge. Du kan läsa mer om oss här.
Länk till forskning om kor och biologisk mångfald 
https://www.natgeo.su.se/forskning/forskningsnyheter/gener-liftar-med-kor-för-att-säkerställa-framtidens-biologiska-mångfald-1.408954

Kontakt
Kajsa 070 2884463

e-mail
kajsa@vettstagard.se

Följ
Facebook