svart_200x200

Nu känns det, våren är på ingång. Himmlen är ljusare, fåglar kvittrar och årets två första kalvar är födda. Nu börjar en intensiv period där det gäller att vara med och hålla koll på kalvningar. Kalven föds nämligen helt utan immunförsvar och det är genom den första råmjölken kalven får antikroppar att skydda sig med. Helst ska den ha druckit råmjölk inom några timmar. Det klarar kalven för det mesta utmärkt själva, men ibland kan den ha en ko som är ovan och sparkar så kalven inte får ro att dricka då får man klia kon lite på rumpan så hon får annat att tänka på. Eller så kan kalven bara vara svag och inte hittar riktigt själv, då får man hjälpa till att hålla upp och styra lite. Det är väldigt viktigt, för har inte kalven fått råmjölken inom 6timmar börjar det bli kritiskt, då tarmslemhinnan sluts och den inte längre kan tillgodogöra sig antikropparna på samma sätt. Vi har inte ännu gått så långt att vi sover med korna men tanken har slagit oss. För ofta är det på natten det händer :) 
Hoppas ni också känner av vårvindarna och har tid att njuta lite. 
På bilden är årets andra kalv, en timme gammal. Hälften fjällko hälften angus och med en riktigt personlig teckning.