svart_200x200

ISTÄLLET FÖR KÖTTFÄRS

Istället för köttfärsås.
Hos min mormor fick vi barn aldrig köttfärsås och spagetti. Utan istället en barnvänlig gulaschgryta med bandspagetti, gjord med hennes varma omtanke och kärlek. (Det var alltid bandspagetti, inte tal om något annat till inte.) Hos henne fanns det inte plats för någon snabb mat, och att slänga mat fanns inte heller ens i tanken efter att ha levt igenom matbrist under ett krig. Hon fortsatte också att sila mjöl hela livet, för man visste aldrig om det fanns skalbaggar i, det var det ofta när de handlade mjöl då. Slavarde vi med det fick vi bassning. Hon kunde göra den godaste mat på rester, men så är det kanske så att långsam mat egentligen blir godare nån dag efter. 
Nu är gulaschgrytan med i vår vardagsmat och den är enkel att göra. Istället för att ha på spisen ställer jag in den i ugnen i 100grader till köttet är mört efter att den fått kokat upp på spisen, då kan jag gå ut och pyssla med annat undertiden.
Ofta startar jag den på em när jag kommer hem, är klart på kvällen eller så har vi det till mat dagen efter och det räcker och blir över till frysen så har vi till de dagar vi inte har tid. Och den görs i mormors gjutjärnsgryta som kärleken finns kvar i och har lagat mat till många hungriga, lite dispans har det blivit, den får numer även rymma köttfärsås ibland också:)

Så här till receptet:
4port
550-650g kött, bogstek, högrev, ytterlår, ja i princip vad som passar bra och finns i frysen 
(vi ökar alltid på till minst 1kg)
2.3dl finhackad lök
3-4msk mild paprika
slat och pepper
1tsk mejram
1tsk kummin
1burk krossade tomater
(mormor skållade och hackade tomater själv, men det är lite väl överkurs kan jag tycka så vi fuskar ;)
4-5dl oxbuljong 
*Putsa och skär köttet i lgom stora bitar (här brukar jag ha gjort det med mycket kött redan när jag fryser in det. Är mycket lättare när man kommer på att det ska göras gryta sen)
*Bryn köttet lite i sänder i välbrynt smör.
*Fräs all löken i samma steksmör tills den är vackert brun och glansig utan att vara bränd (ok jag fuskar lite här med, ibland värmer jag bara på den lite fort i stekpannan)
*Blanda alla ingridienserna i grytan, låt småputtra på svag värme under lock tills köttet är mört. (eller i ugn till det är mört.)
När grytan är klar.
Vispa 1dl tjock grädde med 2tsk vetemjöl, blanda sen i 1dl gräddfil och det röres sen ned i grytan.
Och glöm inte att det ska vara bandspagetti till ;)
Smaklig måltid!

Etiketter: gulasch

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln